Ορχιδέα

Η ορχιδέα αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φυτά. Ο κόσμος την αγαπά ιδιαίτερα για τα ξεχωριστά της άνθη αλλά και για τον ιδιαίτερο τρόπο που αναπτύσσεται. Η ορχιδέα κατατάσσεται στα “επίφυτα”, δηλαδή αναπτύσσει τις ρίζες της πάνω σε άλλα φυτά (π.χ. πεύκα) χωρίς όμως να τα βλάπτει. Ζεί από τα θρεπτικά συστατικά της ατμόσφαιρας και αναπτύσσεται από μόνη της σε τροπικά κλίματα, πλούσια σε υγρασία. Αποτελεί συχνά επιλογή δώρου για σπίτια ή γραφεία και μαγεύει με την μεγαλοπρέπεια της.

  • Πως μπορούμε όμως να διατηρήσουμε μια ορχιδέα στον χώρο μας;
  • Πως θα μπορέσουμε να την κάνουμε να ανθοφορήσει ξανά και ξανά;

Παρακάτω θα δούμε όλες τις τεχνικές που θα βοηθήσουν σε μία παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη ανθοφορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για την παραγγελία σας!

Ας ξεκινήσουμε απο το πότισμα, που αποτελεί μια απο τις κύριες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας κάτοχος ορχιδέας. Η ορχιδέα απαιτεί αραιό πότισμα, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα. Το πότισμα της όμως δε γίνεται με τον γνωστό τρόπο που ποτίζουμε ένα οποιοδήποτε φυτό. Ποτίζουμε την ορχιδέα μας βυθίζοντας το γλαστράκι της σε ένα κουβαδάκι ή πιατάκι με νερό για περίπου 20 λεπτά, αφήνοντας την να τραβήξει την ποσότητα νερού που χρειάζεται από τις οπές της γλάστρας. Αυτό προϋποθέτει οτι η ορχιδέα μας πρέπει να είναι φυτεμένη σε γλαστράκι το οποίο έχει οπές και οχί σε κεραμικά ή γυάλινα κασπώ χωρίς οπές όπως δυστυχώς συναντάμε κάποιες φορές, καταδικάζοντας την ορχιδέα μας σε βέβαιο θάνατο. Αφού λοιπόν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ποτίσματος, στη συνέχεια αφήνουμε το γλαστράκι να στραγγίσει και το τοποθετούμε στο κασπώ που συνήθως υπάρχει για διακοσμητικούς λόγους. Οι ορχιδέες μπορούν να ανεχθούν την ξηρασία πολύ περισσότερο απ’ ότι την υπερβολική υγρασία. Αγαπούν ιδιαίτερα το φως και χρειάζονται 12 με 14 ώρες έμμεσο φως κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Όχι όμως να χτυπάει ο ήλιος άμεσα την ορχιδέα διότι θα της προξενήσει βλάβες.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα της ορχιδέας είναι ότι δε μεγαλώνει στο κλασικό χώμα όπως όλα τα φυτά, αλλά σε φλοιό πεύκου. Αυτό σημαίνει οτι σε περίπτωση μεταφύτευσης σε μεγαλύτερο γλαστράκι χρησιμοποιούμε πάλι φλοιό πεύκου που μπορούμε να προμηθευτούμε από εξειδικευμένα καταστήματα. Η ορχιδέα για τη σωστή της ανάπτυξη και ανθοφορία απαιτεί ειδικές βιταμίνες. Είναι σημαντικό να τρέφουμε την ορχιδέα μας όταν δεν έχει άνθη με σκοπό να τη βοηθήσουμε να παράγει νέο βλαστό ο οποίος θα ανθοφορήσει. Λιπαίνουμε δύο φορές το μήνα, χρησιμοποιώντας υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Χρησιμοποιούμε το λίπασμα στο νερό του ποτίσματος δύο φορές το μήνα. Ένας άλλος τρόπος να δωσούμε τροφή στην ορχιδέα μας είναι ο ψεκάσμος στη ρίζα με ειδικές πρωτεΐνες εφόσον η ορχιδέα μας αδυνατεί να ανθοφορήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ψεκάζουμε λοιπόν τη ρίζα τακτικά ώστε να δημιουργήσουμε οφθαλμούς που θα προάγουν την ανθοφορία όπως επιθυμούμε.

Τα παραπάνω αποτελούν τις κύριες συμβουλές για μια πετυχημένη συνύπαρξη μ´αυτό το τόσο ιδιαίτερο και γοητευτικό φυτό. Καλή επιτυχία, αφεθείτε στη  γοητεία της.